Svet-Stranek.cz
Svět zvířat

Vlastnosti koní:Osobní stránka na adrese: mazlicci.svet-stranek.cz

Vlastnosti koní

Jistě víme, že kůň je stádové zvíře, je plachý, má dobrou paměť, je býložravec a že s ostatními koňmi určitým způsobem komunikuje. Pojďme si o tom říci něco víc.
Stádové zvíře


Kůň je se svým založením sociální zvíře a nejlíp se cítí ve společnosti dalších koní-tedy ve stádě. Izolovaný pobyt ve stáji je proti jeho přirozenosti. Je nezbytné, aby kůň trávil čas ve stádě, a to alespoň část dne-i když ideální je nepřetržité stádové a pastevní ustájení.
Ve stádě panuje přísná hierarchie mezi jedinci. Každý nový jedinec si musí vybojovat své místo.

Prostorové zvíře


Kůň se nejlépe cítí ve velkém volném prostoru. Když žil ve volné přírodě, musel si sám obstarávat potravu a překonávat při tom velké vzdálenosti. Dlouhé přebývání ve stáji je pro koně nepřirozené.
Instinktivní zvíře
Kůň je instinktivní zvíře, jeho chování a reakce podléhají jeho instinktu. Příkladem takového chování je jejich úniková reakce, jakmile se něčeho polekají a podobně.

Plaché zvíře


Kůň není šelmou, která by napadala a zabíjela jiná zvířata pro svou obživu-naopak pro některé velké šelmy představuje kůň kořist. Jediným způsobem, jak se může kůň bránit, je únik. Právě proto je kůň neustále ve střehu, připraven kdykoliv utíkat do bezpečí. Kůň navíc nečeká, než sám zjistí nebezpečí, ale následuje ostatní příslušníky stáda. Je schopen vyvinout velkou rychlost.